Designproces

 Heb jij ook vaker iets willen ontwerpen? Maar weet je niet waar je moet beginnen. Dan zit je hier aan het goede adres om het design proces van A tot Z te leren. Op deze pagina word alles zo uitgebreid mogelijk uitgelegd hoe je moet beginnen met een ontwerp te maken. Deze methode kan je goed gebruiken voor als je het design echt wilt gaan produceren.

Inspiratie zoeken

 als je bijvoorbeeld een lamp wilt gaan ontwerpen, maar je hebt nog geen idee hoe het eruit moet komen te zien dan ga je natuurlijk als eerste het internet afstruinen om inspiratie te zoeken. Ook kun je natuurlijk op zoek gaan in boekjes en magazines. Er zijn enorm veel goede boekjes en magazines waar je heel veel inspiratie uit kunt halen. Je kunt door heel veel dingen geïnspireerd worden. Hierdoor kun je ideeën krijgen over welke materialen je gaat gebruiken of welke kleuren of zelf het soort techniek. Dit is dus de eerste stap in het designproces. Probeer dus zoveel mogelijk inspiratie te verzamelen waar je mee aan de slag kunt.

Als je denkt genoeg inspiratie te hebben gevonden dan kun je naar de volgende stap in het designproces.

 

Moodboard

 Wat is een moodboard? Een moodboard is eigenlijk een groot stuk papier of dunne MDF plaat waar je het gevoel of sfeer gaat beschrijven. Doormiddel van de afbeeldingen die je verzamelt hebt voor je inspiratie. Je gaat natuurlijk niet de afbeeldingen naast elkaar opplakken. Je moet het eigenlijk zien alsof je een schilderij gaat maken, maar dan met afbeeldingen. Natuurlijk kunt je ook gebruik maken van kwasten. Sky is the limit mensen! Als je tevreden bent met het eindresultaat van je moodboard, dan kun je weer een stapje verder in het designproces.

 

Schetsen

 Dit is de stap waar je knopen moet doorknallen en ook de stap waar je het langste over wilt doen.

Bijna iedereen denkt dat hij voor deze stap goed met kunnen schetsen, maar dat is nou het mooie van schetsen. Het hoeft er echt niet mooi uit te zien. Het hoeft ook echt geen schilderij te worden. Als je maar kunt zien wat het is. Maar wat wel belangrijk is dat je heel veel schetsen moet maken.

Stop niet meteen bij het eerste idee wat je te binnen schiet. Je kunt ook niet de ene schets na de andere schets maken. Ga af en toe gewoon even wat anders doen. Het gekke is namelijk als je er totaal niet mee bezig bent, dan pas komen de briljante ideeën. Dus deze stap moet je rustig aanpakken. Op naar de volgende stap in het design proces.

 3d model

 Als je dan eindelijk klaar bent met schetsen dan kun je een 3d model maken met 3d software.

Ik hoor jullie al denken “dit gaat wat kosten” maar dat is niet zo. Want er bestaat tegenwoordig een gratis 3d programma van Google. En het heet Google sketchup! Hiermee kun je snel en makkelijk 3d modellen maken. Heelveel designers maken hier al gebruik van. Maakt het leven toch weer een stukje makkelijker. Het is vooral handig omdat je dan meteen een beter idee krijgt over hoe jou eigen designproduct eruit komt te zien. En als je niet tevreden bent met je eigen design dan kunt je het makkelijk aanpassen. Als je dan uiteindelijk tevreden bent met je design dan kun je naar de volgende stap in het designproces.

 

Productie

 Als het 3dmodel klaar is dan kun je gaan beslissen of je het gaat laten produceren of zelf gaat produceren. Als je het zelf kunt dan is dat natuurlijk wel meegenomen. Het voordeel is dan wel dat het goedkoper kan zijn maar de snelheid is meesstal het probleem. Bij het geval van laten produceren is het probleem dat het dan duurder word. Dus als je het gaat laten produceren ga dan naar meerdere bedrijven voor een offerte.

 

Marketingonderzoek

 Deze stap is heel belangrijk. Je gaat onderzoeken of je het designproduct wat jij hebt ontworpen wel kwijt komt. Bij deze stap is het ook belangrijk om een prijs te weten. Want dit willen de mensen ook graag weten. Maar hoe doe je een marketingonderzoek? Je kunt bijvoorbeeld iedereen op straat vragen wat ze er van vinden. Wat je ook kunt doen, is naar winkeliers gaan en vragen of zij jou designproduct zouden willen verkopen in hun winkel. Probeer wel een winkel uit te zoeken die bij je designproduct past.

 

Eind product

 Gefeliciteerd je bent op het einde van het designproces aangekomen. Je weet nu precies wat je te doen staat. Dus wacht niet langer en ga aan de slag. Ik hoop dat je hier iets van geleerd hebt.

Als je nog vragen hebt laat het dan gerust weten.