Uncategorized

Hoe maak je een foto met bokeh

bokeh

Hoe maak je een foto met een wazige achtergrond (bokeh)

Bokeh komt van het japanse woord boke, dat onscherpte betekent. Boke is het tegenovergestelde van pinto dat scherpte betekent. De schrijfwijze ‘bokeh’ werd in 1997 geïntroduceerd door Mike Johnston in het tijdschrift Photo Techniques. Om de correcte uitspraak van het woord ‘boke’ door Engelstaligen te bevorderen voegde hij de letter ‘h’ toe.

Het is belangrijk dat de wazige achtergrond ‘Bokeh’ niet afleid van het hoofdonderwerp. De foto hier onder is een goed voorbeeld van een mooi bokeh effect, en geeft een dromerig gevoel.

.

wikipedia

Hoe krijg je een mooi bokeh effect?

Met een klein diafragma of een hoge F waarde zoals F16 zul je dit lastiger krijgen dan een groter diafragma of een kleine F waarde zoals F3,5, omdat je scherpte diepte dan kleiner is dan bij een grotere F waarde. Dus bij een grotere F waarde is bijna alles scherp, ver weg en kortbij. Maar bij een kleinere F waarde is veel minder scherp, alleen het punt waar je op focust. En dat is wat we nodig hebben om een mooie bokeh foto te maken. Dit is ideaal als je een mooi object hebt maar geen mooie achtergrond. Probeer dus je lelijke achtergrond zo ver mogelijk van je mooie object te houden, dan is het wazige bokeh effect het grootst en je isoleert het object van je afleidende achtergrond. Ook een langere lens help hier goed bij, als je lange lens hebt zoals een 200mm of zo probeer dan helemaal in te zoomen.

Een mooi bokeh effect van kerstverlichting.

Als je de kerstverlichting nog steeds niet hebt opgeruimd dan wacht daar nog maar even mee, want met de verlichting van je kerstboom kun je hele mooie bokeh effecten krijgen. dit werkt op dezelfde manier zoals ik in het stukje hier boven heb uitgelegd. Je pak een leuk voorwerp of persoon, wel een leuk persoon anders werkt het niet zo goed. Hou de afstand tussen de kerstboom en het object of persoon zo groot mogelijk, en de afstand tussen camera en object of persoon zo klein mogelijk. En dan krijg je zoiets.

Leuk hé?

Hopelijk vonden jullie dit informatief en leuk, en als jullie nog vragen hebben laat dan een reactie hier onder achter. Bedankt voor het lezen van dit bericht tot de volgende keer.

 

  1. This is way more helpful than anhynitg else I’ve looked at.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén