Soorten designers/ontwerpers

Architect

 

Het Griekse woord voor architect is architektón: archi staat voor opper, tektón staat voor “hij die bouwt”. In Nederland mag je alleen de titel architect dragen als je ook daadwerkelijk geregistreerd staat in het architectenregister. Vrijwel alle architecten hebben zich aangesloten bij de beroepsorganisatie BNA, de Bond van Nederlandse Architecten. Dit wordt door opdrachtgevers vaak gezien als keurmerk. Architect zijn is niet alleen het ontwerpen van huizen en gebouwen. Een architect moet ook kunnen berekenen of het huis of gebouw dat hij/zij heeft ontworpen, ook recht op zal blijven staan.

Maar dat is ook niet alles. Als de architect zeker weet dat zijn ontwerp recht op blijft staan, dan zal hij ook weer moeten bereken of het qua budget ook mogelijk is. Anders moet hij weer terug naar de teken tafel om het aan te passen. Ook zal de architect het hele project leiden. Hij/zij zal er voor moeten zorgen dat alle materialen op de juiste tijd op de juiste plek aankomen. Tijdens het bouwproces zullen er nog wel eens wat problemen om de hoek plaatsvinden. Daar zullen dan de nodige aanpassingen moeten worden getroffen.

 

Industrieel ontwerper

 

De producten die een industrieel ontwerper ontwerpt zie je iedere dag om je heen. Bijvoorbeeld de laptop of computer waar je nu naar kijk, of je gsm/smartphone die je iedere dag in je handen hebt. Ik kan nog veel meer opnoemen, maar dan word het een beetje te lang. De ontwerpen van een industrieel ontwerper worden allemaal in grote aantallen in de industrie geproduceerd.

Vroeger werd alles nog met de hand gemaakt, waardoor ieder product uniek was. Bij het productie proces van tegenwoordig word er heel veel gebruik gemaakt van gietmallen. Dat wil zeggen dat je één onderdeel miljoenen malen kunt produceren zonder dat er verschil in zit. Door het gebruik van die gietmallen, geeft het de mogelijkheid om sneller en efficiënter te werken. En dat betekend weer dat het product goedkoper gemaakt kan worden.

 

Grafische ontwerper

 

Wat doet een grafische ontwerper allemaal? Hij ontwerpt bijvoorbeeld Logos, visite kaartjes, poster, flyers, uitnodigingen en nog veel meer. Je moet maar zo denker alles wat geprint word kan een grafische ontwerper ontwerpen. Maar hoe kunnen deze ontwerper dit soort producten ontwerpen? Daar hebben ze speciaal software voor nodig. Zoals als Photoshop, Illustrator en Indesign. Deze software wordt het meeste gebruikt door grafische ontwerpers. Met deze software kunt je de meest ongelooflijke dingen doen. Je kunt foto’s bewerken zodat je ze niet meer herkend, maar je kunt ook helemaal uit het niets beginnen, zoals je dat met een schilderij doet. Als je uit het niets begint dan kun je het beste gebruik maken van een tablet, waar je op kunt tekenen. Het werkt het zelfde als pen en papier, maar dan is het digitaal. Als je geïnteresseerd bent om deze software te gebruiken dan is het verstandig om daar een cursus of opleiding voor te volgen. Want het kan nogal frustrerend worden als je het jezelf gaat aanleren, gewoon omdat er zoveel mogelijk is.